Agile/Scrum blog

Grip krijgen op een Agile omgeving (voor Finance medewerkers)

Jennifer Sonke Door: Jennifer Sonke,  17-01-2012
Onderwerp: Overig  

De levensvatbaarheid van een organisatie wordt bepaald door de resultaten die zij boekt in het heden en de verwachtingen die zij heeft van toekomst. Een omgeving waarin reageren op verandering boven het strikt volgen van een plan gesteld wordt, kan Finance slapeloze nachten bezorgen. Hoe kan je een forecast maken wanneer deze telkens veranderd omdat de prioriteiten van het team veranderen?

De eerste stappen in Sales

patrick van leeuwen Door: patrick van leeuwen,  17-01-2012
Onderwerp: Scrum in Sales en Marketing  

Wanneer je begint met het opbouwen van een netwerk met interessante prospects, hoe pak je dit dan aan? Wanneer je werkt in een bepaalde branche of met een bepaalde expertise heeft het vaak weinig zin om in het wilde weg rond te gaan bellen. Dit kan onnodig veel tijd en werk kosten. Daarnaast haalt het je effectiviteit flink omlaag. Hoe bouw je in een korte tijd toch aan een interessant netwerk van prospects?

Plato’s architectuur

Beste Altinay Door: Beste Altinay,  15-01-2012
Onderwerp: Tech  

Na een van mijn filosofielessen waarin we Plato hebben bestudeerd vroeg ik me af of er een parallel te trekken zou zijn tussen het gedachtegoed van Plato en de denkwereld van de architect.

Volgens Plato bestaat er een volmaakte authentieke ideeënwereld waar onze echte wereld zich aan spiegelt. In deze wereld der abstracties heerst een perfecte orde en permanentie, ruimte en tijd bestaan daar niet. Daarentegen, in de wereld van de mensen, oftewel de waarneembare wereld van alledag, gaat alles voorbij en blijft niets hetzelfde. Dit is de schaduwwereld van de zintuigen waar de dimensies ruimte en tijd heersen en waarbij gevolg niets perfect is.

Tips om een architectuur agile te maken

Kees Jan Bender Door: Kees Jan Bender,  30-11-2011
Onderwerp: Scrum Master  Tech  

Een veelgestelde vraag bij agile softwareontwikkeling is: Hoe maak je een architectuur agile? De noodzaak hiertoe is evident; als het ontwikkelproces zich kenmerkt door het snel kunnen inspelen op verandering, dan moet de architectuur dat kunnen faciliteren. De architectuur moet in staat zijn mee te bewegen met veranderende eisen aan het systeem. Er wordt in dat kader ook wel gesproken van een vloeibare of wendbare architectuur.

Agile proces
Maar hoe kom je tot zo'n wendbare architectuur? Het antwoord op deze vraag wordt deels gegeven door het volgen van een agile architectuurproces. Het agile proces laat je beginnen met een kleine (kandidaat)architectuur die gedurende het traject steeds verder gedetailleerd wordt. Door de architectuur zo geleidelijk te laten ontstaan, in plaats van vooraf helemaal uit te denken, is de eerste stap gezet om de architectuur wendbaar te houden.

De belangrijkste bijkomende principes zijn te 'ontwerpen voor verandering' en het zorgen voor 'eenvoud in ontwerp'. Een eenvoudig systeem is makkelijker aan te passen dan een complex systeem. Het is dus de kunst om de dingen zo simpel mogelijk te houden, ongeacht de functionele complexiteit. Eenvoudige, veranderbare architectuur wordt bereikt door de volgende punten te waarderen: