Agile/Scrum blog

Onderwerp: Coaches

Uitnodiging kennisevenement Agile Coaching Playground

Rob van Lanen Door: Rob van Lanen,  28-06-2013
Onderwerp: agile  Coaches  

In de professionele wereld wordt het woord ‘play’ vaak nog geassocieerd met kinds, kinderlijk en speels. Echter; wat maakt nu dat play en volwassenheid hand in hand gaan? Hoe kan het dat kinderen vaak een enorme focus hebben waar volwassenen jaloers op zijn? Hoe kunnen we de voordelen van play toepassen in onze professionele agile coaching?
Over deze vragen en nog veel meer willen we met jullie speels gaan sparren tijdens de Agile Coaching Playground. Het is een kennis- en netwerkevenement op maandag 8 juli voor, door en met Agile Coaches in Zuid-Oost Nederland. We zien jullie graag rond 15.30 uur op locatie, Regards, Gele Kegels in Eindhoven.

Tool voor Recruitment: Myers Briggs Type Indicator

Charlotte Bendermacher Door: Charlotte Bendermacher,  10-06-2013
Onderwerp: Coaches  high performing teams  leiding geven  

Binnen het recruitment vak zijn er heel veel verschillende assessments/tools die je in kan zetten om iemand beter te leren kennen. Bij Prowareness gebruiken wij onder andere MBTI hiervoor, the Myers Briggs Type Indicator.

Het is een tool die aangeeft waar de voorkeur van de sollicitant ligt, hier zit dus absoluut geen goed of fout bij, maar het geeft een richtlijn voor het gesprek. Met voorkeur wordt bedoelt: dat wat je kiest (natuurlijke neiging) als je helemaal vrij bent om te kiezen. Denk aan mate van zelfstandigheid? Denken of doen? Behoefte om te presteren? Etc.
Wees er als recruiter dus ook erg duidelijk over dat de sollicitant niet op basis van deze assessment wordt aangenomen of afgewezen!

De meest gemaakte fout tijdens de Sprint Review/Demo

Rini van Solingen Door: Rini van Solingen,  02-11-2012
Onderwerp: Coaches  Scrum Teams  zelfsturende teams  

Veel Scrum teams maken de fout om de Sprint Review te gebruiken voor feedback van de Product Owner naar het development team. De Sprint Review meeting is echter helemaal geen acceptatiemoment voor de Product Owner, maar moet vooral een bijeenkomst zijn waarin feedback van belanghebbenden wordt gevraagd over het product én de product backlog.

Aan het einde van een Sprint laat een Scrum team werkende en geteste software zien aan de mensen die deze software gebruiken. Daardoor krijgen ze vroege feedback en de gelegenheid het product nog waardevoller te laten zijn. Om deze feedback op gang te brengen reserveert Scrum daar tijd voor. Elke sprint weer. Deze gebeurtenis heet: de Sprint Review meeting. In veel bedrijven hoor je ook wel spreken over ‘de demo’, waarmee ze eigenlijk de Sprint Review bedoelen. De meeting is een toets of je het hebt begrepen of dat je nog dingen niet begrijpt of bent vergeten. Een demo van de werkende software is een prima trigger voor dergelijke feedback. Het is voor eindgebruikers namelijk hartstikke moeilijk zich in te leven in software via een document, maar inleven via werkende software is dat een stuk eenvoudiger. In andere woorden: je krijgt het pas door als je het ziet.

Waarom ik geen blog heb

Rini van Solingen Door: Rini van Solingen,  17-01-2012
Onderwerp: Coaches  

Regelmatig krijg ik de vraag waarom ik eigenlijk niet blog. Een logische vraag. Immers, iedereen neemt de tijd om z’n gedachten te ordenen. En als je dat toch doet, waarom niet opschrijven op een blog? En ik heb geen blog. Waarom eigenlijk niet?

Ik heb dit een beetje voor me uitgeschoven. Ja, ik twitter zo af en toe (@solingen) maar dat kan je niet echt bloggen noemen. Sommige noemen het micro-bloggen, maar ik gebruik twitter eerder om mijzelf te laten inspireren door anderen. Wanneer dat lukt, retweet ik die berichtjes. Dus echt bloggen is het niet.

In-Sprint DONE Celebration

Rob van Lanen Door: Rob van Lanen,  24-11-2011
Onderwerp: Coaches  Scrum Master  

For variety purposes, we decided to do a Double the Fun retrospective a while ago. The top impediment was clear: we need more fun! Via sticky-dot voting we selected a top 3 of actions to improve the fun. Besides having 1) a team night out and 2) getting a foosball table, we also agreed to 3) celebrate stories that are done during a sprint.

The In-Sprint DONE Celebration was my brainfart, so the Team asked me to sign-up for working out the idea. My reasoning behind it: we want to avoid all-or-nothing crunches near the end of our sprint. If we get more stories DONE during the sprint, we get feedback earlier. We have more flexibility in delivery, more focus and better risk mitigation. I got inspired by reading about King-Servant pattern  [1].