Agile/Scrum blog

Onderwerp: Lean IT

Combineer Lean en Agile!

Peter Koning Door: Peter Koning,  28-01-2014
Onderwerp: agile  improvement  Lean  Lean IT  leiding geven  zelfsturende teams  

Scrum of een andere Agile variant is waarschijnlijk bij u al ingevoerd binnen de afdeling softwareontwikkeling (IT). De meest recente releases zijn dankzij Scrum voor de deadline en met hoge kwaliteit gebouwd. De medewerkers zijn meer tevreden. Maar zijn cijfers als de winst, de omzet, de liquiditeit of de klanttevredenheid sterk gegroeid? Is het mogelijk om de kracht van Scrum bedrijfsbreed toe te passen? Als dat mogelijk zou zijn, zouden dan deze cijfers sterk stijgen?

Bedrijven kunnen een combinatie van Lean en Agile (Lean-Agile) omarmen om zo de winst, de liquiditeit en de klanttevredenheid sterk te verbeteren. We zullen u uitleggen wat Lean-Agile is en hoe u daarmee kunt beginnen.

Lean IT , waardeverhoging van idee tot aan beheer en gebruik

Ard-Jan Hartman Door: Ard-Jan Hartman,  18-04-2013
Onderwerp: Lean IT  

Doordat gebruikers van IT steeds sneller nieuwe  IT functionaliteiten eisen die ook echt waardevol zijn, zijn Agile aanpakken zoals Scrum al langere tijd populair bij veel organisaties. Dat stelt beheerorganisaties voor de uitdaging om de snelle opleveringen bij te houden terwijl tegelijkertijd de stabiliteit van de IT gewaarborgd moet blijven.

Bijkomende uitdaging is de verspilling die in de beheerprocessen is geslopen na vele jaren organisatorische problemen ‘op te lossen’ door meer en complexere processen en procedures te implementeren. Dit maakt dat IT organisaties als keten allesbehalve wendbaar (Agile) zijn. Gevolg hiervan is dat veel activiteiten niets voor de klant opleveren.  Ook de ‘kerntaak’ van beheer, stabiliteit, is niet gebaat bij complexe processen en procedures.  
Hoog tijd dus om met een Lean ‘mind set’, aanpak en hulpmiddelen al deze verspilling tegen te gaan: Lean IT.