Agile/Scrum blog

Onderwerp: product companies

Ons nieuwe boek: Scrum voor Managers

Rini van Solingen Door: Rini van Solingen,  12-11-2013
Onderwerp: agile  Agility in de bedrijfsvoering  leiding geven  product companies  Scrum  zelfsturende teams  

Op 13 november 2013 is “Scrum voor Managers” officieel uitgekomen. Dit boek heb ik samen met Rob van Lanen geschreven. Het boek richt zich op de manager die zich afvraagt hoe hij in een Agile organisatie leiding geeft, stuurt, meet en optimaliseert. Het boek is opgebouwd rond de 50 meest gestelde vragen door managers over Scrum en Agile. Daarnaast gaat het in op de meest genoemde vooroordelen en misverstanden die wij in onze dagelijkse praktijk tegenkomen.

The Winner Takes It All

Rini van Solingen Door: Rini van Solingen,  15-02-2013
Onderwerp: product companies  

Een middagje bij Porsche Gelderland praten over Productsoftware!

Afgelopen dinsdag was ik in Heteren (vlakbij Arnhem). Ik mocht spreken op een bijeenkomst voor directeuren van Productsoftware bedrijven. Deze bijeenkomst was georganiseerd door Prowareness, het bedrijf waar ik als CTO aan verbonden ben. Ik had die dag echter mijn professor-pet op. Met sheets van de TU-Delft mocht ik de aanwezigen iets vertellen over mijn onderzoek aan de TU-Delft over Global Software Engineering en vooral welke lessen we op dat vlak kunnen leren die belangrijk zijn voor bedrijven die Productsoftware maken.

Het was een leuk gevarieerd programma met zes sprekers. Elk kregen we slechts twintig minuten, dus in rap tempo moesten we de hoofdzaken vertellen. Directeuren van productsoftwarebedrijven hebben namelijk weinig tijd, dus het moest kort. Of beter gezegd, ze wilden allemaal nog naar de mooie auto’s kijken en er misschien wel eentje uitzoeken. Er stond in elk geval genoeg moois!
Het programma startte met Hans Scholten (Task Ventures) die zijn succesvolle softwareproductenbedrijf inmiddels heeft verkocht en tegenwoordig met zijn kennis andere bedrijven helpt. Hans legde uit waarom we bij de Porsche dealer zaten en waarom de winner alles wint in deze industrie. De nummer één pakt namelijk de markt, de nummer twee en drie pakken de kruimels. Want klanten kopen zekerheid en de meeste zekerheid komt nu eenmaal doorgaans van de marktleider.

Ook waren er presentaties van een Venture Capitalist (Patrick Polak van Newion Investments), de directeur van het meest succesvolle Nederlandse software bedrijf (Pierre Guelen van Planon), hoogleraar Productsoftware (Sjaak Brinkkemper van de Universiteit van Utrecht), Paul Tjia die vertelde over de enorme internationale mogelijkheden in opkomende landen en de golfregio, en mijn verhaal. Het hele programma werd aan elkaar gepraat en uitstekend binnen de tijd gehouden door mijn collega en directeur bij Prowareness Paul Weghorst.