Agile/Scrum blog

Onderwerp: retrospective

Een Retrospective is net een goed diner

Henk Jan Huizer Door: Henk Jan Huizer,  09-09-2015
Onderwerp: retrospective  agile  scrum  

Veel teams zien de Sprint Retrospective als een saaie en zinloze meeting. Het hoort erbij, maar levert weinig nieuws op. En dat kost de deelnemers veel energie. Erg jammer natuurlijk want voor startende teams is de retrospective vaak een van de meest vernieuwende en waardevolle onderdelen van Scrum. In deze blog een aantal tips voor de scrum master om, net als bij het dagelijkse diner, toch elke keer wat nieuws op tafel te zetten.  


Voorbereiding is alles

Als je helemaal aan einde van de dag de koelkast induikt om zo snel mogelijk iets op tafel te zetten, is de kans niet groot dat je diner wat bijzonders gaat worden. Dit geld ook voor de Retrospective, als je als scrum master 5 minuten vooraf begint aan de voorbereiding ben je te laat. Wat je vooraf zoal moet doen als voorbereiding? Dat vind je in de volgende tips!

Retrospectivevinger

Peter Koning Door: Peter Koning,  09-09-2013
Onderwerp: scrum  retrospective  improvement  sprint  agilegames  velocity  

Gisteren met een van de #scrum teams die we begeleiden de #Retrospective Vinger gehouden. Was erg gezellig. De laatste #sprint retrospectives bespraken we vooral ‘wat ging er goed’ (tops) en ‘wat kan er beter’ (tips). Gisteren dus voor het eerst de Retrospective Vinger gehouden. Hoe werkt die?

Na een korte introductie krijgen de teamleden een paar minuten om de punten op te schrijven. Elke vinger van je hand staat ergens voor. Daarna krijgt teamlid voor teamlid de tijd om zijn vingers langs te lopen.