Agile/Scrum blog

Een Agile transitie met een externe transitiemanager. Kan dat wel?

Rini van Solingen Door: Rini van Solingen,  08-10-2013
Onderwerp: Agile Teams  Agility in de bedrijfsvoering  leiding geven  zelfsturende teams  agile  

Elke dinsdagavond zitten wij met alle collega’s op kantoor bij Prowareness. Tot half zes hebben we het over de belangrijkste stappen die wij als bedrijf moeten zetten. Daarna eten we en van zes tot acht uur stipt werken we aan de top 5 onderwerpen die ons beter maken.

Dat doen we in teams. Wij zitten in het team rond onze transitie-aanpak.

Op dat punt zitten we met een dilemma. Vanavond werden we ons namelijk bewust (sommigen van ons in elk geval) van een paradox. Namelijk, wie leidt nu eigenlijk een Agile transitie? Een deel van ons vindt dat een Agile transitie wordt geleid door het management. Zij zijn de cultuurbewakers, zij zetten de lijnen uit, zij geven dagelijks leiding. Als externe Agile coach kun je dat niet doen. De leiding van een Agile transitie ligt bij het management van de organisatie die die transitie uitvoert. Dat is de mening van de ene helft van ons team.

Anderzijds, worden wij als bedrijf gevraagd om te helpen bij een transitie. Wij hebben dat immers vaker gedaan, dus weten precies hoe dat moet. De ervaringen van al die bedrijven die we hebben begeleid heeft ons kennis opgeleverd die leidt tot een veel betere aanpak. Kortom, onze klant vraagt: “Neem alsjeblieft de leiding, want jullie hebben veel meer geleerd op dat vlak! Vertel ons hoe het moet. Wees de externe partij die de leiding neemt, want jullie hebben het al veel vaker gedaan.

Dat was ons dilemma van vanavond. De paradox is: dat je om leiding te geven aan een Agile transitie je niet de leiding kunt nemen. En dat je wanneer je gevraagd wordt de leiding te nemen in een transitie je dit het beste in kunt vullen door de leiding niet te nemen.

Kortom, kun je als externe partij eigenlijk wel de leiding hebben in de transitie naar een Agile organisatie? Kun je als externe consultant, cq coach, op de stoel van het management gaan zitten om een nieuwe manier van werken en/of een nieuwe cultuur neer te zetten? Kan dat? Kun je een Agile transitie manager aanstellen, die je transitie leidt?

Wij kwamen er slechts deels uit. Enerzijds kun je door de desbetreffende leidinggevende één en ander in te fluisteren en wanneer het echt mis gaat, te escaleren, helpen. Anderzijds, beantwoord je nog steeds niet de vraag om als externe partij een directieve veranderstijl aan te meten. Wat is nu de benodigde balans door de verandering uit te laten voeren door het management zelf, terwijl wij daarin wel proactief de verandering laat plaatsvinden.

Waar we het uiteindelijk wel over eens waren is dat we hiervoor een aanpak kunnen definiëren. We kunnen een repeterend patroon definiëren waarmee we een haalbare stap neerzetten en we kunnen tevens een terugkerend meetmoment bepalen. Door elke week in een kort gesprek te kijken waar we staan; gaat het goed?; waar moeten we bijsturen?; kunnen we doelgericht sturen naar de volgende ‘trede’ in de Agile transitie.

En het leuke daaraan is: wij hebben wél genoeg ervaring om in te schatten wat die volgende stap gaat brengen. Of in andere woorden: wij kunnen de opbrengsten van die volgende trede inzichtelijk maken.

Hee, maar wacht eens even. Als je weet wat het oplevert en je meet dat ook, én je weet wat het kost, dan kunnen we dus ook een Return-on-Investment bepalen voor die volgende stap! En dat is weer ideale input voor het directieteam. Die vragen namelijk altijd om een business case.

Maar nu we dat dus hier zitten te typen (pair-blogging: met een driver én een navigator), dan zijn we vanavond dus misschien juist heel veel opgeschoten. Hebben we hier geen aanpak te pakken? Hebben we hier niet een hulpmiddel voor directie- en management niveau? Kunnen we daarmee dus niet stiekem toch de leiding nemen zonder leiding te geven? Zou het echt zo simpel zijn?

Hmmm….waarschijnlijk moeten we het gewoon maar eens gaan doen. Daarvan leren we gegarandeerd meer, dan nog meer nadenken. De ingrediënten zitten al in ons gereedschapskoffertje. We hebben al een Agile assessment, we kunnen al een implementatieworkshop leiden, we hebben al lijsten met opbrengstdimensies. Gisteren nog hadden we de CEO van één van onze klanten over de vloer. Die complimenteerde ons nog met onze teamcoaching, maar gaf aan dat we nog te weinig op directieniveau doen. Ik denk dat we daar snel op de koffie moeten. Kijken of dit het is? Leren door te doen. Hebben ze daar geen naam voor, voor zo’n manier van werken….

Wat is jouw idee? Hoe zie jij dit vanuit jouw organisatie? Wat zien we over het hoofd?

Laat het ons weten. Jouw inspiratie is nodig voor onze volgende stappen. Volgende week dinsdag zitten we namelijk weer met elkaar op dit onderwerp. Het zou geweldig zijn als we jouw input daarin kunnen meenemen.

We hopen van je te horen!

Rini van Solingen en Stephan van Rooden


Reactie(s) [5]

Een Agile transitie met een externe transitiemanager. Kan dat wel?

Door: Wiger Middelkamp,    14-10-2013 9:38:22

Het antwoord ligt wat mij betreft bij luisteren, leren, doen.

Luister naar het probleem van de klant, leer samen wat de precieze klantbehoefte is, en acteer vanuit de expertise.

Omdat klanten verschillende problemen en behoeftes hebben is er niet één manier van een transitie begeleiden. Soms is het beter de leiding te nemen, soms niet. Als je goed luistert is het uiteindelijk simpel om de antwoorden op de vragen in het blog te vinden.

Is er dan helemaal niks generieks neer te zetten? Natuurlijk wel. We kunnen onafhankelijk van het probleem en de behoefte van de klant de stappen definiëren om deze goed boven tafel te krijgen, met als doel datgene voor de klant te doen wat ook echt de meeste waarde oplevert. Best Agile ;-)

Gr,

Wiger

Een Agile transitie met een externe transitiemanager. Kan dat wel?

Door: Stephan Heerkens,    29-10-2013 14:36:21

Kun je dit niet gewoon als een Agile project zien. Je hebt een duidelijk doel (transitie naar Agile organisatie). Met de ervaring van Prowareness zou je gemakkelijk een (algemene) backlog moeten kunnen maken met de stappen als stories. Deze kun je dan aanpassen op de specifieke situatie van de klant.

In Agile praten we over vroeg opleveren en ROI van software, maar bij (grote) veranderprocessen praat je eigenlijk over precies hetzelfde. En de regelmatige report-out sessies met de release burn-up/down chart kunnen als prima terugkoppeling naar de directie dienen.

Dit idee staat uitgebreid beschreven in Succeeding with Agile van Mike Cohn.

Of je dus als externe de leiding geeft of niet is in deze situatie dus de vraag of je als coach of als (extern ingehuurde) product owner aan de slag gaat.

Maar zoals altijd ben ik er voorstander van om maar 1 pet te dragen zodat er geen foutieve verwachtingen ontstaan.

Een Agile transitie met een externe transitiemanager. Kan dat wel?

Door: Stephan van Rooden,    1-11-2013 16:15:40

Daar heb je een prima punt Stephan. Je moet vooraf heel duidelijk zijn in de verwachtingen met betrekking tot jouw rol in de transitie. Het meest krachtige is wanneer een leidinggevende het voortouw neemt in de transitie. Het is immers zijn/haar organisatie en voor de transitie manager de taak om de leidinggevende te steunen en van advies te voorzien. Wat zowel jij als Wiger zeggen, als externe transitiemanager heb je vaker met dit bijltje gehakt en weet je waar de valkuilen zitten en waar de muren staan waar je tegenop gaat lopen. Dat weten wij voor teams die opstarten, afdelingen die een transitie aangaan en hetzelfde geldt voor een organisatie die een Agile transitie in gang zet. Samen een plan opstellen voor de transitie, op basis van de expertise van Prowareness en daarnaast de eigenschappen van de organisatie die de transitie aangaat. Following a plan maar samen in staat om op veranderingen in te spelen (Responding to change).

En dat laatste is volgens mij waar de uitdaging in zit.

Jouw reactie

Onderwerp:
Naam:
Email:
Website:
Reactie:

Wil je reageren op dit artikel? Zeker doen! Vul bovenstaande velden in en je reactie wordt direct geplaatst! Wij behouden echter wel het recht om reacties achteraf te verwijderen die volgens ons ongepast zijn.