De afgelopen twee blogs hebben we aandacht besteed aan Ikigai; het “waarom” van jouw bestaan en waarom dit belangrijk is voor bedrijven. De aankomende blogs besteden we aandacht aan de “hoe”. Hoe kan je jouw Ikigai (meer) een plek geven in je leven? Tot slot bekijken we wat het resultaat is voor bedrijven als mensen hun essentie vinden en die tot uiting laten komen.

Hoe dan?!

Naar aanleiding van de vorige blogs heb je hopelijk een goede start kunnen maken met het zoeken naar jouw “waarom”. Het talenthandboek wat je hier vindt, kan je ook helpen om te ontdekken waar je ‘reason for being’ ligt.

Maar nu is het tijd voor de volgende stap; hoe ga je jouw Ikigai tot uiting brengen? Volgens Warren Buffet – een succesvolle Amerikaanse zakenman – is ‘focus’ een van de belangrijkste aspecten wanneer je persoonlijk succesvol bent. De volgende oefening is (slechts één) voorbeeld om dit te bereiken.

Lijst 1

Maak een lijst met alle dingen, groot of klein, die je in je leven nog een keer hoopt te doen. Of het nu rijden in een Ferrari is, een miljoen op de bank hebben staan, of 1 keer per week langs je oma, schrijf het op. Er is geen limiet aan de lengte van je lijst.

Orden je lijst op basis van belangrijkheid voor jou. Welke zaken wil je doen vanuit je Ikigai? En welke zijn misschien meer gebaseerd op wat anderen of de maatschappij van je verwachten? Wees eerlijk naar jezelf, dit is jóuw lijst, niet die van je werkgever of je partner. Besteed er tijd aan om de lijst te ordenen op een manier die voor jou goed voelt.

Lijst 2

Als je klaar bent, schrijf je de bovenste vijf items (Warren heeft zelfs liever de bovenste drie) op een tweede lijst. Je hebt nu jouw eigen “A-lijst” geschreven.

Tip: De ‘B-lijst’ gaan we nu niet gebruiken, maar bewaar hem wel! Evalueer bijvoorbeeld ieder half jaar of er een nieuwe ordening nodig is, of dat er doelen bijgekomen of afgevallen zijn.

 

Keuzes maken

Hang je A-lijst op een goed zichtbare plek op. Schrijf het op je koelkast of op de spiegel bijvoorbeeld. Spreek je doelen uit naar de mensen om je heen. Als je het zegt, wordt het echt…

Wanneer je voor een keuze komt te staan – bijvoorbeeld, ik kan gaan sporten of ik kan een avondje op de bank hangen met een vriendin – kijk je eerst naar je A-lijst. Welke keuze draagt bij aan een van je doelstellingen op je A-lijst? Welke niet of minder?

Natuurlijk helpt dit je niet om morgen je A-lijst afgewerkt te hebben. Maar het consequent toepassen van je A-lijst op jouw keuzes gaat je zeker helpen!

In de praktijk

Hiernaast zie je mijn A-lijst. Ik gebruik deze nu ongeveer twee jaar. Een aantal doelen heb ik inmiddels af kunnen strepen en vervangen voor nieuwe doelen die aan de bovenkant van de B-lijst staan.  Hoe simpel de oefening ook lijkt, het heeft me geholpen met soms harde of lastige beslissingen.

Zo verliet ik mijn werkgever – een plek waar ik het fijn had – om volledig als Scrum Master / Coach aan de slag te gaan. Ik zei avondjes uit af, om in de barre kou vrijwillig voetbalwedstrijden te verslaan. Dwong mezelf om muziek en creatie boven een avondje Netflix te stellen, keer op keer met een voldaan gevoel tot gevolg. En ik bleef me telkens openstellen voor de liefde, ook na de zoveelste mislukking op relatiegebied.

Inmiddels woon ik samen in een prachtige woning, mag ik binnenkort op een festival voor het eerst exposeren met mijn creatieve werk en ben ik al een aantal keren te beluisteren geweest op nationale televisie als tv commentator. Ik ben doelbewust bezig en bereik resultaat, dat is een super fijne ervaring!

Deel je A-Lijst in de reacties. Volgende keer besteden we aandacht aan een andere “hoe” om de beste versie van jezelf te kunnen worden. Hoe ontdek je bijvoorbeeld gedrag bij jezelf, wat je misschien altijd geholpen heeft, maar je nu juist belemmerd? En hoe kun je jezelf uitdagen om verder dan je verwachtingen te reiken?

 

Prowareness|YouOn richt zich op de persoonlijke ontwikkeling van individuen die te maken hebben met een Agile transformatie. Voor meer informatie wat Prowareness|YouOn voor jou en/of je organisatie kan betekenen, neem je contact op met a.karsten@prowareness.nl

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*