Agile HR of HR voor de Agile organisatie… steeds meer bedrijven en HR professionals komen tot het inzicht dat er iets te veranderen is in de manier waarop HR is georganiseerd, om relevant te blijven binnen een steeds sneller veranderende wereld. Agile HR staat wat mij betreft voor de drijvende kracht voor blijvende ontwikkeling; bloeiende organisaties met gepassioneerde mensen. Maar hoe kom je daar dan? In dit blog wil ik een eenvoudig – maar niet gemakkelijk! – reisplan met je delen. Let us aim for the moon and reach to the stars!

Agile Foundation

Allereerst zul je moeten zorgen voor een goede start; het lanceringsplatform moet in orde zijn. Concreet betekent dat, als HR afdeling zelf Agile zijn. Het is dan ook aan te raden te beginnen met een Agile HR foundation training. Daarin komt aan bod wat de urgentie is om wendbaar (Agile) te zijn binnen HR. Hoe pas je het toe? Wat is het algemene beeld over Agile en wat is het gezamenlijke doel met Agile? Wat houdt een Agile mindset in en hoe gaat ons dat helpen in onze reis? Kortom, hoe komen we als HR met de gehele organisatie op die maan? Het is belangrijk dat het lanceringsplatform stabiel is: dus alle HR professionals van jouw team of afdeling ten minste op het zelfde niveau van Agile kennis en kunde.

Launch 1.0 Medewerker Centraal

Als deze basis staat, dan is het tijd om je organisatie te lanceren. Tijdens de eerste boost ga je de medewerker centraal stellen. Breng stakeholders in kaart vanuit een HR perspectief en onderzoek hoe je als HR de omslag kunt maken door in employee journeys te denken. In deze fase is het belangrijk aan de slag te gaan met concrete toepassingen en tooling zoals Employee Journey Mapping, Scrum@HR en HR Vision Workshops. Ook kun je van hieruit de eerste stappen zetten voor een HR afdeling of organisatie, ingericht met multidisciplinaire teams, rondom de employee journey’s.

Launch 2.0 HR@Transformatie

Vervolgens versnel je de reis met een tweede boost. HR speelt een belangrijke rol in het faciliteren van organisatieveranderingen. Die organisatieveranderingen vinden namelijk continu en overal in de organisatie plaats. Bij IT, business afdelingen én HR. HR professionals zijn expert op het gebied van cultuur, verandering en interactie tussen mensen – bijvoorbeeld feedback geven. Om deze expertise optimaal in te kunnen zetten leer je bijvoorbeeld in de driedaagse training Coaching Agile Organizations alles over het coachen en transformeren van organisaties. Zo kun je vanuit HR optimaal de rol pakken van veranderfacilitator.

Launch 3.0 Drijvende kracht continue ontwikkeling

Om helemaal de rol van continue ontwikkelpromotor te kunnen pakken maken we een derde versnelling. In nauwe samenwerking met de mensen uit de organisatie, is het tijd om met een frisse (Agile) blik naar traditionele tools te kijken zoals: performance management, functiehuizen, samenwerking met OR en de inrichting van L&D. Omdat organisaties en mensen continu veranderen is het belangrijk mee te kunnen bewegen – of zelfs te anticiperen – op veranderende wensen en eisen. Met Agile HR ben je hiertoe in staat en kun je de drijvende kracht worden achter een zich steeds verbeterende organisatie.

Purpose Driven Development – ontwikkeling van mensen en organisaties gebaseerd op drijfveren en motivatie – is in alle launches het framework om te blijven ontwikkelen. Het stelt talent, ambitie en de passie van mensen centraal, met bloeiende teams, afdelingen en organisaties tot gevolg.

Wil je starten met de Agile HR reis? Of heb je het idee dat jouw organisatie juist al toe is aan launch 2.0 of 3.0? Ik kom graag langs voor een vrijblijvend gesprek. Hierbij brengen we samen in kaart hoe goed het launching platform staat, welke stappen er al zijn gezet rondom medewerker centraal en welke rol HR (al) speelt in organisatiebrede verandering. Op basis van die informatie kun je zelf bepalen hoe je de reis voort wilt zetten!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*