Wat kun je als Agile Procesbegeleider nou toevoegen tijdens een 24-uurs Hackathon, waarbij alles draait om snelheid en focus… Heel veel!

Het weekend van 17 november 2017 vond de eerste Dutch Mobility Hackathon plaats (een initiatief van ANWB, NS, Schiphol en UtrechtInc). In 24-uur naar een oplossing op het gebied van mobiliteit. Een forse uitdaging, want hoe lever je in zo’n korte tijd nu iets concreets op?

Why

Het is belangrijk om een visie te hebben, zelfs bij zo’n korte periode als een 24-uurs hackathon. Onze visie betrof het mogelijk maken van vliegreizen voor iedereen. Dus ook voor mensen met een visuele beperking. Op dit moment is het – zonder fysieke buddy – niet mogelijk om voor blinden en/of slechtzienden te reizen op Schiphol.

What

Onze oplossing betrof ‘Lassie’ – de virtuele hulphond op je mobiel. Je kunt met Lassie communiceren via spraak en bent dus niet (of zo min mogelijk) afhankelijk van zicht op het scherm. De UX-is gemakkelijk en overal hetzelfde. Bovenin klikken laat de app spreken. Onderin klikken zorgt ervoor dat jij tegen de app kunt spreken. Het middengedeelte bevat weinig tekst, veel contrast en is AAA-proof voor slechtzienden die nog wel enige informatie kunnen lezen.

How

In vijf sprints van ongeveer 2 uur – de “nacht sprint” duurde langer – hebben we de app gerealiseerd. Daarbij stond focus voorop. Natuurlijk kwamen er gedurende het werk allerlei fantastische ideeën voorbij, maar gezien de tijdsdruk belandden deze steevast op de parkeerplaats. Gedurende de sprints hielden we een sprintlog bij en ook de product backlog was continu geordend. Zo konden de developers doelgericht aan de slag.

Resultaat

Het resultaat mag er wezen; Lassie-app werd door de jury unaniem gekozen to overall winnaar van #DMH2017. Het “af-product”, de focus en de heldere visie en onderbouwing werden onder meer genoemd. Agile werkt, ook ‘under pressure’!

Zelf meemaken hoe Agile-under-pressure werkt? – Prowareness biedt een workshop radiomaken aan. In 4 uur maak je een radioprogramma (en ga je live on air!) met behulp van scrum. [https://www.agileacademy.nl/training/?eventtitle=workshop-radioprogramma-maken-met-scrum-]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*