Regelmatig maak ik me druk om zaken waar ik geen invloed op heb. Achteraf komt pas het besef dat je waardevolle energie hebt verspilt. Doodzonde, maar hoe kan ik dat de volgende keer beter doen?

Ieder kwartaal hebben we met onze regio bij Prowareness een Off Site. Een moment waarin we bewust stilstaan bij onze groei en ontwikkeling van ons bedrijf. Dit keer met het thema “Dromen najagen”. Vrijdag zijn we gestart in het restaurant Dinner at Six in Houten. Een bedrijf met twee jonge ondernemers. Twee mannen die hun droom hebben verwezenlijkt. In een inspirerend verhaal zijn we meegenomen in hun droom, het ondernemerschap en de pieken en dalen van de reis.

‘Wat was nou jullie grootste tegenslag’ vroeg mijn collega. Bas, één van de ondernemers, wees naar een enorm gevaarte aan het plafond. Een lucht ventilatie systeem dat van voor tot achter het restaurant een groot deel van het plafond bedekt, in een verder subtiele en smaakvolle inrichting. ‘Zó dat was even balen’ esthetisch en financieel een domper. Maar zonder dit apparaat  was er geen mogelijkheid om de deuren van het restaurant te openen. Na deze tegenslag hebben de heren dezelfde avond een goed biertje gedronken en de volgende dag de zaak afgedaan als: Het is k.., het is wat het is. En weer verder.

Ik moest denken aan de cirkels van Stephen Covey. CIRCLE of CONCERN and CIRCLE of INFLUENCE. Een model waarmee je een situatie kunt plotten op: 1, ik moet en kan er wat mee. En 2,  ik heb hier last van als ik niks doe, maar ik kan er nog niks mee. De aanpak van Bas kon in niet goed kwijt in dit model. Er ontbreekt dus nog een cirkel. De cirkel met situaties waarvan je best last kunt hebben maar vooral omdat je hier energie in stopt terwijl je er geen invloed op hebt. Mark Manson heeft hier het antwoordt op geschreven in het boek; The Subtle Art Of Not Giving A Fuck.

De basis blijft staan, als je invloed hebt op een situatie die jou gelukkiger en succesvoller kan maken dan doe je dat. Gas en gaan, niet verder over nadenken. Gaat het mis? Dan heb je geleerd en doe je het de volgende keer anders en beter. Weet je dat je geen invloed hebt op een situatie, accepteer dan zo snel mogelijk de consequenties en richt je op datgene wat wel kan. Ga eromheen, doe iets anders maar ga er niet te lang bij stil staan. Hoe sneller je hiermee weet te dealen des te sneller ben je bezig met zaken die je wel energie op kunnen leveren.

De middelste cirkel is dan de fase waarin je nog niet zeker weet of je de situatie kunt buigen. Een fase waarin je je kansen inschat en aftast, scenario’s doorneemt en mogelijkheden onderzoekt. Dit punt levert je geen waarde, geen succes en meestal ook geen geluk. Dus een fase waar je zo snel mogelijk uit moet komen. Alleen door te doen en hiermee te experimenteren word je hier bedreven in.

Onderneem, Just do it!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*