Je voelt je verantwoordelijk voor jouw nieuwe Agile team. Je wilt dat het team groeit en sneller kan reageren op de veranderingen in de markt. Maar hoe houd je op een effectieve én energieke manier grip op je team, zodat het zelfstandig het verschil kan maken, met als doel: meer klantimpact? Welke overzichten, rapportages, meetings en metrics helpen hierbij? Wanneer moet je loslaten en wanneer moet je ingrijpen? Agile Leadership expert Peter Koning deelt de vijf grootste valkuilen van de Agile leider.

Valkuil Agile leider 1: Te veel vrijheid

De teams krijgen ineens heel veel vrijheid, deze vrijheid is nieuw voor ze. Dit kan leiden tot chaos en fouten. Op dat moment is het belangrijk dat de teams de tijd krijgen om te leren van fouten. Daarnaast moet de vrijheid aansluiten bij de volwassenheid. Ze moeten net iets meer vrijheid krijgen dan hun huidige volwassenheid.

Valkuil Agile leider 2: Zowel Agile-, als oude stuurinstrumenten

Er wordt wel veel gesproken over Agile, vertrouwen en samenwerken, maar als het spannend wordt blijven de oude stuurinstrumenten gebruikt worden, zoals budget, gedetailleerde planningen, schuiven van resources en individuele doelstellingen. Het is daarom belangrijk dat er nieuwe stuurinstrumenten worden gebruikt.

Valkuil Agile leider 3: Sturen op planning

Binnen de teams wordt wel op een goede Agile manier gewerkt, maar richting stakeholders en klanten worden traditionele planningen afgegeven. Data, beloftes en fixed scope zijn beloofd aan de klant, zonder ruimte voor nieuwe inzichten. Het is daarom belangrijk dat teams worden betrokken bij de achterliggende behoeftes van de klanten. Geef de teams inzicht in wat de klant wil bereiken en zoek samen met de teams naar eenvoudigere oplossingen die eerder waarde leveren voor de klanten.

Valkuil Agile leider 4: Verhogen van de velocity

De teams worden beloond op het verhogen van hun velocity. De hoeveelheid rapportages, aantal functionaliteiten of verbeteringen is het belangrijkste. In de praktijk werkt dit niet. Het is namelijk niet het aantal of de hoeveelheid die een team oplevert, maar de impact die ze daarmee halen. Net als bij voetbal wordt de wedstrijd niet gewonnen door balbezit of gerende kilometers, maar door het doelsaldo. Daarom is het belangrijk dat denken vanuit waarde en impact voor de klant belangrijker is dan de hoeveelheid.

Valkuil Agile leider 5: Agile wordt het doel

Argumenten als “Dat mag niet van Agile”, of “Agile en … schrijven voor dat …”, worden gebruikt om een discussie te stoppen. Agile is nooit het doel. Snel kunnen reageren op marktontwikkelingen, feedback van de klant en nieuwe inzichten is het belangrijkst. Daarmee kunnen bedrijven langdurig blijven bestaan.

Vanaf 16 november is het boek Toolkit voor Agile leiders verkrijgbaar via (online) boekhandels. Wil je het boek alvast bestellen? Een pre-order plaatsen kan via onze webshop.

Wil je, voordat Toolkit voor Agile leiders uitkomt, alvast meer weten over Agile Leadership? En ben je benieuwd wat dit voor jouw organisatie kan betekenen? Ga dan naar prowareness.nl/agile-leadership of download de whitepaper ‘GRIP: Growing Responsive Impact Patterns’.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*