Onlangs schreef ik over het belang van aandacht voor het individu binnen elke verandering. Deze keer wil ik het Spiral Dynamics integral (SDi) model verder uitdiepen aan de hand van “De Agile Transformatie” die in veel organisaties voor de deur staat of volop gaande is. En daarbij kwam ik op een wel heel opvallende overeenkomst…

SDi

SDi is een model dat uitgaat van diverse lagen van ontwikkeling, afhankelijk van de complexiteit van de omgeving. Deze “lagen” (wMemes genoemd) zijn gedefinieerd aan de hand van onderzoek naar zowel psychologische, als fysiologische, sociologische en antroposofische ontwikkeling van mens en cultuur. Voor toegankelijk gebruik zijn de wMemes voorzien van een kleur. Tot nu toe zijn er 8 wMemes/kleuren bekend (beige, paars, rood, blauw, oranje, groen, geel, turkoois). Er zijn een aantal belangrijke premissen in het model:

  • een volgende wMeme kan niet bereikt worden indien de voorliggende wMeme niet of onderontwikkeld is.
  • Er bestaat niet zoiets als “hoogst haalbare” of “beste wMeme” om te bereiken. Er zijn alleen gezonde en ongezonde uitingen van een wMeme.
  • SDi veronderstelt dat een wMeme uiting context afhankelijk is. Een “gezond rode wMeme uiting” (bij een start-up volgen we in eerste instantie de gene met de sterkste visie) kan dus net zo goed voorkomen als een “ongezond oranje wMeme uiting” (persoonlijk succes leidde in de gouden eeuw tot uitbuiting van anderen). Oranje is daarmee, hoewel “hoger” in de ontwikkeling, niet perse beter of slechter.

Oranje boven?

Agility en zelfsturend vermogen wordt vaak geassocieerd met de oranje/groene laag in SDi. Ondernemerschap vanuit de Product Owners en de teams, samenwerking met elkaar en het management. En dat klopt. Tot op zeker hoogte.

Zonder een goed ontwikkelde paarse laag (community, veiligheid, vertrouwen) komt geen enkel team tot wasdom. En zonder een stevige borging van de “regels van het spel”(blauw) – of dit nu het Scrum Framework, Kanban of een andere set aan regels en practices is – vliegen teams alle kanten op. Het is niet voor niets dat aan deze twee “uitingen”, veel aandacht wordt besteedt bij beginnende en/of falende Agile Transformaties.

“Volwassen” teams – of in ieder geval teams die al langere tijd de kans hebben gekregen zich te ontwikkelen – kunnen misschien wel een stap maken naar de gele laag (innovatie en conceptontwikkeling), maar zullen tegelijkertijd bij het laten groeien van hun nieuwe concept, weer aandacht moeten hebben voor visie/richting (rood) en nieuwe regels (blauw).

Tot slot komt ook hier weer om de hoek kijken dat de ene uiting binnen een team, niet perse “goed” of “fout” is ten opzichte van het andere team. Een organisatie met overwegend conceptuele teams, zal moeite hebben dingen af te maken en de hulp van meer blauwe teams hard kunnen gebruiken. Waar organisaties met overwegend “blauwe” teams juist moeite zullen hebben met innoveren.

Kortom, uitgaand van SDi, zul je moeten kunnen inspelen op een veranderende context om succesvol te worden en te blijven. Dat klinkt als… Agility!

Agile

wendbaar bijv.naamw. Uitspraak:  [‘wɛndbar] als iets makkelijk aangepast of van richting veranderd kan worden.

De ontwikkeling van mens en cultuur is begonnen – en nog steeds gaande – door het vermogen zich op de juiste momenten aan te passen aan de omgeving. Zowel horizontaal als verticaal, heen én terug.

Een Agile organisatie is dus niet perse “oranje” of “groen”, maar is in staat zich aan te passen indien de context hier om vraagt. True Agility kenmerkt zich niet door één specifieke laag uit het model, maar door de gave zich door de lagen te bewegen op een natuurlijke manier.

Verlang dus geen ondernemerschap (oranje) in een organisatie of afdeling waar (nog) geen vertrouwen (paars) is. Verwacht geen samenwerking (groen) wanneer het vermogen tot het nemen van eigen initiatief (rood) nog volop in ontwikkeling is. Eis geen vernieuwing (geel), als de regels van het huidige spel (blauw) nog niet duidelijk zijn. Kortom, start met Agility door aan te passen aan de huidige context, om van daaruit een verdere verandering door te maken!

Meer weten over SDi en wat dit betekent voor jouw Agile Transformatie? Stuur een mail en ik neem zo spoedig mogelijk contact op voor een gesprek!

Wist je trouwens dat de PAL-e training van Scrum.org gebaseerd is op SDi? En dat we in de training Coaching Agile Organizations ook veel aandacht besteden aan context afhankelijke ontwikkeling van mens en organisatie?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*