De rol van HR in een Agile-wereld is het faciliteren en verbeteren van de Agility binnen de organisatie en hierbij talenten herkennen. De transformatie zit voornamelijk in de verandering van werken. Je zult je niet meer alleen richten op de uitvoering, maar gaat over op coaching om het leveren van diensten te optimaliseren.

Waarom Agile HR

Inmiddels zien we veel en verschillende organisaties de stap zetten, of verdere stappen zetten, om meer wendbaar te worden. Hoe je het went of keert, dit gaat gepaard met een veranderende cultuur en structuur. Ofwel, een veranderende organisatie! Het Agile gedachtegoed, met de duidelijke waarden en principes, brengt ook met zich mee dat we veranderende rollen zien die ook iets anders vragen van iedereen binnen de organisatie. Kortom, een veranderende organisatie waarin iedereen op zoek is naar zijn rol binnen het geheel. Dit biedt HR een mooie kans om alle talenten tijdens deze journey te ondersteunen, faciliteren en coachen.

Hoe kan HR veranderen

Eerst zal HR zelf moeten (willen) veranderen. En hoe zij moeten veranderen bepalen zij niet alleen zelf. De stakeholders van HR zitten dichtbij (management, medewerkers, teams, sollicitanten, uitstromers) en zullen betrokken moeten worden bij het heruitvinden van HR en de functie van HR binnen de organisatie.

Hoe makkelijk is het voor HR om feedback op te halen. Het heruitvinden van HR is niet een HR-feestje. Dat moet van iedereen zijn. En uiteraard is het eng en voelt het niet prettig als ineens iedereen zegt dat het anders moet en dat er genoeg niet goed gaat. Maar laat HR nu net de ‘humbleness’ tonen (één van de kritische succesfactoren om meer wendbaar te worden) en het lef tonen feedback te ontvangen om te willen leren. Met transparantie, inspectie en aanpassing, samen met de stakeholders, kan HR zich snel genoeg heruitvinden. Hiermee komt HR ook in de positie, door het doorleven van een Agile-journey, dat zij zich kunnen opwerpen als change-‘coach’ binnen een veranderende organisatie. Hebben we dat niet altijd al willen zijn?!

Waar start de verandering van HR

Stel je voor, de snoepwinkel voor HR die Agile heet. Je loopt als HR-expert de snoepwinkel binnen. Je stopt na een paar passen. Wat je ziet zijn verschillende kleuren, verschillende vormen in grote hoeveelheden. Je denkt: alles smaakt lekker. Maar je moet toch een keuze maken. Niet alleen omdat je honger (urgentie) hebt, maar je wilt ook het lekkerste (impact). Deze luxe krijgt HR zomaar aangereikt op een presenteerblaadje dat Agile heet.

Binnen de huidige wendbare wereld van mens en organisaties worden waarden en principes ingebracht, die HR zonder erbij na te denken zal omarmen. De kreten (woorden) die onlosmakelijk verbonden zijn met Agile, en die je te pas en te onpas hoort, zijn: feedback, talent, waarde leveren, purpose, transparantie, leadership eigenaarschap, lef, focus, netwerken, samenwerken, keuzes maken, empowerment. HR zal deze termen moeten vasthouden en de boodschap van de woorden moeten gaan vullen. Moet dit allemaal tegelijk? Laten we dit nu heel Agile aanpakken en klein beginnen. Pak een term die waardevol is voor de organisatie en ga daarmee aan de slag, stap voor stap. Hoe? Wat dacht je van gewoon ‘heel Agile’ doen!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*