Waar een Retrospective al niet goed voor is….

Door Claudia van der Burg (Unit4) en Mathilde Tempert (Prowareness)

Van 21 t/m 24 juni 2019 dook Maarten van der Weijden opnieuw het Friese water in om de Elfstedentocht te zwemmen en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Maarten heeft met zijn Elfstedenzwemtocht al ruim 6,1 miljoen euro voor kankeronderzoek opgehaald. Dat heeft hij bekendgemaakt op 28 juni 2019 in een bomvol cultuur centrum Den Bolder in Waspik. Van der Weijden werd daar gehuldigd voor het volbrengen van de Elfstedenzwemtocht. Vorig jaar haalde hij met zijn zwemtocht 5 miljoen euro op. Toen haalde hij de finish overigens niet. Deze keer voltooide hij de ‘onmogelijke’ monstertocht wel.

Aanpassingen

Maarten had geleerd van de vorige Elfstedenzwemtocht in augustus 2018.

”Het wordt minder een lijdensweg; ik heb geleerd van de eerste keer.”

Dit keer zijn wat aanpassingen doorgevoerd. Zo is de tocht niet meer in augustus, maar in juni zodat de nachten korter zijn. De nachten vond hij het zwaarst. Van der Weijden heeft dit keer tijdens zijn tocht meer gegeten, omdat hij veel meer calorieën verbrandde dan hij binnenkreeg. Vorig jaar werd er een pizza funghi voor hem gehaald toen hij net over de helft trek kreeg. Nu heeft hij om de vijf uur een warme maaltijd gegeten. Ook heeft hij iets langer geslapen. Behalve de kortere nachten en meer voedsel, zijn er meer factoren anders dan vorig jaar.

”We hebben dit keer geen eindtijd. Er is dus geen specifiek moment dat ik terug moest zijn in Leeuwarden. Dat geeft meer ruimte in het schema.” De wetsuit is verbeterd met zelfs een zogenoemde ‘poeprits’.

Daarnaast was het feit dat er nu wél mensen met hem mee gingen zwemmen. Vorig jaar mocht niemand met Van der Weijden meezwemmen vanwege de slechte waterkwaliteit. De omstandigheden waren dus beter.

”Als iets niet lukt, begin dan gerust nog een keertje.”

Door terug te kijken op de zwemtocht van vorig jaar en te leren van de dingen die toen niet goed waren, heeft Maarten van der Weijden het beste uit zichzelf gehaald: ”Ik heb een betere versie van mezelf gemaakt”. Het heeft geholpen dat Maarten het niet als falen zag als iets niet lukt. Dan probeer je het nog een keertje. Wat hem vooral motiveert, is het hogere doel: geld ophalen voor kankeronderzoek.

Retrospective (Agile)

Wij zien in Maartens tweede Elfstedenzwemtocht een overeenkomst met de Retrospective uit het Agile werken. Een belangrijk onderdeel van het wendbaar zijn (agility = wendbaarheid) is de Retrospective.

Het doel van de Retrospective is om:

  • Terug te kijken hoe de vorige periode ging met betrekking tot mensen, relaties tussen de teamleden en het proces.
  • De mogelijke verbeterpunten in kaart te brengen.
  • Een plan te maken voor het implementeren van de verbeterpunten.

Dit is precies wat Maarten van der Weijden ook heeft gedaan. Hij heeft goed teruggekeken en verbeteringen geïmplementeerd. Met succes!

Retrospective bij het Changeteam van Unit4

Zoals we in onze vorige blog: ”Organisatieverandering op een Agile wijze in de praktijk” hebben geschreven, houden we met ons Changeteam bij Unit4 ook Retrospectives om terug te kijken naar de samenwerking en het proces binnen ons Changeteam. Een voorbeeld van een Retrospective is in de afbeelding hiernaast te zien. We kijken terug aan de hand van de volgende vragen:

  • Wat moeten we minder doen?
  • Waarmee moeten we starten?
  • Waarmee moeten we stoppen?
  • Wat willen we behouden?
  • Wat willen we meer doen?

Een andere vorm waar we veel uithaalden was om te kijken in hoeverre Scrum-waarden van toepassing waren op ons Changeteam:

Een ieder gaf een cijfer tussen de 1 (niet aanwezig) en 5 (volledig mee eens) voor elke Scrum-waarde met een toelichting. Daaruit bleek dat we vooral moesten werken aan:

  • Focus: de waan van de dag overheerst snel want de verandering moet ernaast gebeuren
  • Courage: durf om elkaar aan te spreken op haal- en brengplicht van informatie

Concluderend zien we zowel bij Maarten als bij ons Changeteam dat het leren van het verleden, de moed hebben om zaken anders te willen/kunnen doen en de juiste omstandigheden, bijdragen aan succes. Een gezamenlijk doel waarom je iets doet is daarbij essentieel!

Wil je ook je ervaringen met ons delen?

Mail dan naar: Claudia van der Burg (Unit4, Agile Transformation Lead) of naar Mathilde Tempert (Prowareness, Agile Leadership Consultant).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*