HR takes the stage!

0
381

HR is aan veel veranderingen onderhevig. Organisaties zijn continu in beweging, de populatie van werknemers wordt dynamischer en de uitdaging om werknemers te binden, boeien en ontwikkelen groeit. Dit vraagt van HR een andere werkwijze én invulling van specifieke vraagstukken. Tijdens de HR Round Table op 27 september 2019 hebben we HR professionals het podium gegeven om hierover van gedachten te wisselen. Ik neem je graag mee in de highlights van deze HR Round Table!

Vroeg in de ochtend druppelen de eerste deelnemers binnen op ons hoofdkantoor in Delft. Onder het genot van koffie en croissants hebben de deelnemers de gelegenheid om kennis met elkaar te maken. Rond 09:00 uur gaan we van start met een groep van ongeveer 35 deelnemers. Wat een grote opkomst! We beginnen de dag met een interactieve game, zodat de groep nog beter kennis met elkaar kan maken: de Mad Tea Party (een werkvorm uit Liberating Structures). Dit creëert direct ruimte om met elkaar iets uitgebreider van gedachten te wisselen over de grootste uitdagingen binnen HR en de ervaringen met Agile werken, zowel binnen de eigen HR afdeling als binnen de bredere organisatie.

Na deze leuke introductie is het tijd voor René Herremans (Albert Heijn) en Chiel ter Wal (Prowareness) om het podium te pakken! Zij nemen ons mee in de Agile reis van de HR afdeling binnen Albert Heijn. De vraag waarmee René zijn verhaal begon, ‘Agile werken of post-it management?’, is voor veel mensen erg herkenbaar. Want wat is Agile werken eigenlijk? Waarom zou je deze manier van werken willen omarmen? En wat levert het je als afdeling of organisatie op? Allemaal vragen waar René mee te maken heeft gehad, en waar hij inmiddels ook een antwoord op heeft. De conclusie van René is dat de hype omtrent Agile werken (waar post-it management inderdaad een belangrijk onderdeel van is) een waardevolle voedingsbodem is voor transparantie, samenwerking en sneller waarde leveren. Daarnaast zorgt Agile werken binnen de HR afdeling van Albert Heijn ook voor een betere dynamiek in de teams, een overzichtelijk proces en een signaal functie als er zaken mis gaan. In een volgende blog zullen we je in meer detail meenemen in het verhaal van René en Chiel bij Albert Heijn!

Na een korte break is het tijd voor de ‘Open Spaces’, een interactieve werkvorm waarin de deelnemers eigen onderwerpen kunnen pitchen. In twee rondes gaan we met kleine groepjes aan de slag met deze onderwerpen. In de eerste ronde ligt de focus onder andere op de rol van de HR business partner binnen een Agile organisatie, Agile learning & development en Agile recruitment. In de tweede ronde gaan de deelnemers aan de slag met de nieuwe ontwikkelingen binnen het functiehuis, de verantwoordelijkheid voor beoordelen en belonen in zelf-organiserende teams en het Agile Performance Manifesto. Het is gaaf om te zien met hoeveel passie en energie de verschillende groepjes brainstormen over al deze onderwerpen! Ter afsluiting van de Open Spaces wordt van alle onderwerpen gedeeld wat de belangrijkste learnings zijn.

Hiermee is de HR Round Table alweer ten einde! Na een korte evaluatie en het uitwisselen van contactgegevens hier en daar, gaan alle deelnemers weer hun eigen weg. Op basis van de feedback kunnen we concluderen dat de HR Round Table een groot succes is, en dat er behoefte is aan een platform voor HR professionals om kennis en uitdagingen uit te wisselen. Inmiddels zijn er in het nieuwe jaar al een aantal nieuwe HR Round Tables gepland, in samenwerking met een aantal organisaties die tijdens deze editie aanwezig waren.

Zien we jou op de volgende editie, op 20 maart bij T-Mobile in Den Haag? Tot dan!

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen omtrent Agile HR? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*