Tijdens het coachen van teams heb ik veel contact met Scrum Masters. Binnen mijn huidige Agile transitie opdracht heb ik de verantwoordelijkheid over tientallen teams, waarbij ik me voornamelijk focus op het werk van de Scrum Master. Een collega van me begeeft zich meer op het vlak van de Product Owner.

Aangezien de boeken voorschrijven dat de Scrum Master verantwoordelijk is voor de retrospective meeting, krijg ik daarover de meeste vragen. Welke manier van retrospectives werkt het beste? Wat is het doel van de retrospective? Hoe versnel je het team?

Er is geen one-size-fits-all antwoord op deze vragen. Teams moeten zelf organiseren wat voor hen werkt. Er zijn een groot aantal manieren om stil te staan bij verbetering. Kijk eens op de Slideshare presentatie van Prowareness over retrospectives, daar vind je een tiental verschillende manieren. Als je de fun in het team wilt houden, gebruik dan ‘de zeilboot’. Als je emotie uit het team wilt halen, gebruik dan ‘Mad, Sad, Glad’. Toen ik deze week mijn vriendin over coaching sprak (zij is ook coach, maar dan in de kinderopvang) kreeg ik een andere manier uitgelegd van haar die ik graag met jullie deel.

Bij de klant waar ik nu een Agile transitie mogelijk maak, hebben we zogenaamde Scrum Master gilde bijeenkomsten. Hierbij vertellen diverse Scrum Masters over hun ervaringen en delen zij good-practices. Tijdens deze gilde meeting heb ik de nieuwe retrospective manier in de praktijk toegepast. Het bleek een fijne manier van terugkijken te zijn, waarbij men iets persoonlijkere antwoorden kreeg van de deelnemers. Een leuke nieuwe manier om te coachen die ik zeker nog meerdere keren ga gebruiken. Wat is het?

Je maakt gebruik van je eigen hand. Je geeft iedere vinger een betekenis in relatie tot de afgelopen sprint. Je laat mensen nadenken over hun eigen functioneren en over het functioneren van het proces. Tegelijkertijd activeer je mensen om actief mee te doen. Je doet het volgende:

Teken zelf een hand op een whiteboard, door je eigen hand over te trekken. Schrijf bij de vingers:

Duim: Wat ging er goed?
Wijsvinger: Wat is jouw doel voor de komende sprint?
Middelvinger: Wat ging er niet goed? Wat wil je wegnemen uit het sprint-proces?
Ringvinger: Waar geef jij commitment voor af, de volgende sprint?
Kleine vinger: Wat is jouw persoonlijke zwakte?
(Vooral de kleine vinger is daarbij een afwisseling die het geheel persoonlijker maakt.)

Vervolgens vraag je aan het team om hun invulling op geeltjes te schrijven (5 minuten time-boxed). Hierna vraag je de teamleden om omstebeurt hun eigen hand op het bord over te trekken, waarna ze de geeltjes bij iedere vinger hangen en uitleg geven.

Zoals je kan lezen, is dit een relatief simpele methode die een retrospective weer iets leuker maakt. Want, zoals je hier kan zien, is afwisseling erg belangrijk bij het houden van retrospectives. Gebruik deze mooie methode vooral in de beginperiode van een team. Het team leert elkaar hierdoor ook persoonlijk kennen.

Fun!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*