Waarom vind ik teamcoaching een slecht idee? Begrijp me niet verkeerd, ik denk dat er in teamcoaching echt heel veel waarde kan zitten. Echter zie ik vaak teams gecoacht worden die in essentie geen team zouden moeten zijn. Agile werken gaat over controle in een complexe omgeving. Dat is de reden dat we zo snel mogelijk feedback willen ophalen over de klantwaarde die we leveren met een Done Increment.

“Staat een Done Increment opleveren altijd gelijk aan klantwaarde?”

Die vraag wil ik graag beantwoorden aan de hand van een metafoor, de hamburger.

Stel je voor: Je bestelt een hamburger bij de lokale hamburgertent en je krijgt te horen dat het maken van die hamburger 60 minuten gaat duren. Echter werken ze Agile in de keuken, en gaan ze elke 10 minuten een uitlevering doen. Dat kan op twee manieren: Eerst het onderste broodje, en vervolgens de burger, en vervolgens de augurken etc.. Of in 10 minuten een eerste volledige hap, waarna je direct kan vertellen dat je augurken eigenlijk niet zo lekker vindt. Daarna een tweede hap, etc… In situatie één lever je wel resultaat na 10 minuten, maar is zo’n los  onderste broodje ook klantwaarde? Doe mij maar zo’n volledige hap. Zonder augurk dan de volgende keer 😉

Als we de vertaling maken naar organisaties, zien we dat de afdelingen van die organisaties veel lijken op de componenten van de hamburger. Dus gaat zo’n organisatie “Agile implementeren”, dan gaan we binnen die afdelingen Agile teams formeren. Die teams moeten gecoacht worden om goed “Agile” te worden, en dus huren we Scrum Masters en Agile Coaches in. Terugvertaald naar de hamburger gaan die dan enthousiast team onderste broodje coachen.

Agile gaat echter niet primair om een team dat elkaar goede feedback geeft in een Sprint Retrospective. Agile werken gaat over echte producten uitleveren aan echte klanten, om je aannames te toetsen en wanneer nodig bij te kunnen sturen. Weet je nog? Het doel van Agile is uiteindelijk controle hebben in een complexe omgeving. Op het moment dat wij team onderste broodje zover krijgen dat ze kunnen uitleveren, maar nog altijd geen klantwaarde kunnen leveren door gebrek aan andere essentiële onderdelen, halen we dat doel niet. We halen dan geen echte feedback op en kunnen dus niet bijsturen wanneer nodig. Dan heb je geen controle en daarmee schieten we het eigenlijke doel van Agile dus voorbij.

Op het moment dat je als Agile Coach of Scrum Master dus een team onderste broodje aan het coachen bent, maar niet het gesprek aan het voeren bent over hoe we stapje voor stapje richting een team gaan dat een volledige hap kan leveren, ben je niet bezig het doel te dienen wat Agile heeft. In de omstandigheid dat je niet anders kunt beginnen dan bij team onderste broodje, moet je je daar vooral niet door laten tegenhouden. Maar leg je absoluut niet neer bij de situatie die maximaal een zeer beperkt resultaat kan leveren. Blijf continu verbeteren naar een echte toegevoegde waarde van Agile werken.

Voordat je een team dus gaat coachen, moet je bewust zijn van de samenstelling van de gehele hamburger en welke componenten nodig zijn om een goede smaak op te leveren. Afgezien van het team waar je voor gevraagd wordt, welke andere componenten zijn er echt nodig om klantwaarde te leveren? Bijna niemand begint in een perfecte Agile omgeving en dat is ook helemaal niet erg. Het is juist jouw rol als Agile Coach of Scrum Master om de organisatie te helpen die kant op te bewegen en dus steeds meer die hele hamburger in zicht te krijgen.

Wellicht dat deze hamburger metafoor jou ook kan helpen om het gesprek in je organisatie beter te voeren, en wat er echt nodig is om Agile te werken. Succes en eetsmakelijk!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*