Hoi, ik ben Sjoerd en ik heb een probleem. Ik vind het supermoeilijk om nee te zeggen. Ironisch genoeg geef ik trainingen waar Focus en keuzes maken centraal staan. Ik verzorg namelijk diverse Product Owner trainingen bij Prowareness. Één van die trainingen (waar ik ‘ja’ tegen heb gezegd) is Stakeholder Management in 1 dag. Waar je leert hoe je het beste ‘nee’ kunt zeggen tegen inkomende verzoeken, om zo de juiste dingen, zo goed mogelijk te kunnen doen.

Oorsprong van de Stakeholder Management training

De training over Stakeholder Management is ooit bedacht door Robbin Schuurman en Willem Vermaak, die in Februari 2019 hun boek ’50 tinten nee’ zullen uitbrengen. Niet geheel toevallig gaat de training over vergelijkbare onderwerpen als behandeld in het boek. Daarnaast is de training ontstaan uit Stakeholder Mapping workshops die door Prowareness worden verzorgd bij verschillende klanten. De inhoud is dan ook gedestilleerd uit de collectieve inzichten van alle Prowareness collega’s. In het bijzonder Anne Davidse en Saïd Azarfane hebben materiaal en ervaring bijgedragen en zullen de training ook mede verzorgen.

Is de training dan gelijk aan het boek? NEE! Het zijn complementaire ervaringen.

Boek ’50 Tinten Nee’ versus training Stakeholder Management

Wat zijn nu de overeenkomsten en verschillen tussen het boek en de training? Welke kan ik het beste eerst ‘ja’ tegen zeggen? Onderstaande vergelijking gaat je helpen.

  • Boek: lezen/leren over Product Ownership, Stakeholder Map en vervolgens deep dive in Nee zeggen en verschillende manieren voor verschillende Stakeholders.
  • Training: Opfrissen van Product Ownership, maken van Stakeholder Map, refinen van Stakeholder Map + actieplan verbetering, impact Stakeholder Map op Stakeholder Management (incl Nee zeggen) met extra aandacht voor inbedden in je Scrum proces (o.a. Refinement, Sprint Review).
  • Beiden: gebracht met humor, met praktische tips en tools en hopelijk meer Focus en mandaat als Product Owner als gevolg.
  • Grootste verschil: de training kun je al in 2018 volgen EN je verlaat de training met een praktisch verbeterplan voor jouw Stakeholder-situatie.

Product Owner: keuzes maken is een vak

De belangrijkste verantwoordelijkheid van een Product Owner is keuzes maken, zodanig dat het werk van het Development Team maximale waarde oplevert. Dit klinkt heel simpel, maar net als het Scrum Framework zelf, is het makkelijk te begrijpen, maar moeilijk goed in de praktijk te brengen. Het belangrijkste is beter worden door te doen. Door vaker ‘nee’ te zeggen op basis van jeVisie en strategie met heldere kijk op waarde voor je klant en bedrijf, lukt het steeds beter om de dingen waar je ‘ja’ tegen zegt tot een succes te maken.

Hoe ga je leren en ervaren in Stakeholder Management?

Wil je ook ervaren hoe je dit door middel van verbeterd Stakeholder Management kunt doen? Echt alle kneepjes van een goede Stakeholder Map leren? Uitgedaagd worden op de verbeteracties door een scherpe trainer en dito deelnemers? Leren van (en hopelijk ook lachen om) elkaars fouten en uitdagingen?

Let Op! Wanneer je de Stakeholder Management training volgt loop je een groot risico

De kans is groot dat je met meer verbeterideeën naar buiten loopt dan je in één keer kunt verwerken. Een verbeterbacklog voor je Stakeholdermanagement zou je kunnen zeggen. Gelukkig zitten in deze training tools die je helpen de belangrijkste dingen eerst op te pakken. Bovendien kun je ook de training ‘Advanced Product Backlog Management in 1 dag‘ volgen, die je aanvullende tools geeft om je (Product) Backlog overzichtelijk en compact te houden. 😉

Zeg jij ‘ja’? Schrijf je in!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*