In zijn inmiddels legendarische Ted Talk vertelt Simon Sinek om altijd met Waarom te beginnen. En daarna pas over te gaan naar Hoe en Wat, in plaats van andersom. Dit is iets wat ik in mijn werk als Scrum Master ook heb kunnen toepassen.

In het werk als Scrum Master kan het namelijk ook verleidelijk te zijn om met het wat te beginnen. Om teams te vertellen dat ze Scrum Events moeten doen en dan heel uitgebreid te vertellen wat er allemaal moet gebeuren in die Events en hoe je dat kan doen.

De vraag die dan – terecht – door Scrum Teams gesteld kan worden is: “Maar waarom dan?”

Ja, waarom zou je eigenlijk de elementen van Scrum toepassen?

De waarom vraag is op hoger niveau belangrijk om ook voor Scrum als geheel te stellen, want waarom zou je überhaupt Scrum werken – Goede antwoord volgens Scrum.org: als je een product in een complexe omgeving wilt ontwikkelen en beheersen. Als de keuze – hopelijk bewust en om goede redenen – is gemaakt om Scrum te werken, waarom zou een Scrum Team dan al die onderdelen doen? Waarom zou je die rollen, events en artefacts toepassen die in de Scrum Guide staan?

Nu is het Scrum Framework een lichtgewicht framework, met weinig dingen die écht moeten. Maar die dingen die wel écht moeten, zijn er met een reden. En als Scrum Master is het een van je doelen om het team te leren over die elementen van Scrum. Het liefste op een manier dat het team zelf ook snapt waarom ze dat doen.

Intrinsieke vs. extrinsieke motivatie

Als je het Scrum Team teveel pusht om die elementen van Scrum te gebruiken zonder uit te leggen waarom, bestaat de kans dat ze puur Scrum gaan doen om jou tevreden te stellen. Dan gaan ze het doen vanuit extrinsieke motivatie. Oftewel, omdat ze verwachten een beloning te krijgen als ze het wel doen. En/of een straf te krijgen als ze het niet doen. Een gevaar is dat er dan zogenaamd Zombie-scrum ontstaat. In zo’n situatie heeft een team bijvoorbeeld Scrum Events waarin de teamleden alleen staan te koffieleuten met elkaar. Zonder concrete uitkomsten uit de events te halen.

De kunst is echter om je teams zelf in te laten zien waarom de elementen van Scrum nuttig zijn om te doen. Daardoor gaan teamleden meer handelen vanuit intrinsieke motivatieWat een veel krachtigere en duurzamere vorm van motivatie is dan extrinsieke motivatie. Meer over motivatie wordt toegelicht in dit fantastische filmpje over ‘Drive’ van Daniel Pink.

Starten met Waarom

Om deze redenen pas ik in mijn coaching vaak de volgende methode toe – met name als ik nieuw bij teams ben. Als bijvoorbeeld een Sprint Review van start gaat, vraag ik met oprechte interesse “Waarom doen we eigenlijk een Sprint Review?”. En als daar een opmerkelijk antwoord uitkomt, leg ik zelf (nogmaals) uit wat het nut is van een Sprint Review. Daarbij vertel ik ook welke voordelen een Scrum Team kan behalen als ze een Sprint Review doen – en welke risico’s ze lopen als ze het niet doen. Hetzelfde als ik twijfel hoor over het nut van één van de Scrum Rollen (waaronder die van Scrum Master!) en de Scrum Artefacts. Ook dan vraag ik of iemand kan uitleggen waarom we die rollen en artefacts eigenlijk hebben. Zo hoop ik naast de intrinsieke motivatie ook de algehele kennis van de teams te kunnen vergroten.

Ik waak er wel voor om die waarom-vraag niet te vaak te stellen, omdat de antwoorden anders mechanisch kunnen worden. Dat je dan, gecombineerd met een oogrol, een standaard antwoord krijgt. Maar van tijd tot tijd stel ik de vraag wel opnieuw aan de teams die ik coach. Omdat het ook gewoon ontzettend makkelijk is om geleerde lessen weer te vergeten.

Wat zijn jouw manieren om de intrinsieke motivatie van een Scrum Team te vergroten?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*