Weet je de 5 Scrum Values nog? Eén daarvan is Focus, de Scrum Master focust continu op verbetering. Verbetering op het gebied van het effectief uitvoeren van ons werk, van het behalen en behouden van optimaal resultaat, van impediments zo snel mogelijk ontnemen, van het gedrag en de samenwerking binnen het team en met de stakeholders, van de juiste stappen zetten in de organisatie tot aan dienend leiderschap!

Een gemiddelde “developer” roept al gauw: “Ik doe mijn werk goed en wil daar mijn aandacht op houden”, echter in hoeverre zit zijn aandacht dan daadwerkelijk op verbeteren?

Wie zich steeds hetzelfde gedraagt krijgt ook steeds hetzelfde resultaat! Daarnaast zijn wij mensen gewoontedieren, dus nieuw gedrag wat nog niet een gewoonte is, zal snel komen te vervagen indien we hier geen bewuste aandacht aan geven. De Scrum Master helpt, hij/zij zorgt voor bewustwording, juiste aandacht, de verborgen dynamiek naar boven halen en het team continu laten verbeteren!

Ik geloof en ervaar echt, dat als je niet 100% toegewijd Scrum Master bent, dus hiernaast een andere rol hebt, dat je dan in een spagaat terecht komt van belangen en daarmee ook focus verliest.

Ben je bijvoorbeeld ook developer dan zal je in een bijeenkomst veel meer focus hebben op de inhoud dan op het gedrag van de mensen, veel meer aan het denken zijn over een oplossing dan sturen op het proces om tot een oplossing te komen. Het één is niet beter dan het andere, echter je hebt allebei nodig voor maximaal resultaat.

Voorkom verlies van focus, zorg dat de Scrum Master gewoon Scrum Master is!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*