Ikigai (生き甲斐, spreek uit [ikiɡai]) (ee-kee-gah-ee) – betekenis; een reden om te zijn.

Het prachtige woord ‘ikigai’ zou op deze manier gemakkelijk opgenomen kunnen worden in de Dikke van Dale. Volgens Francesc Miralles en Héctor García is dit hét geheim van supercentenaires: mensen of eeuwelingen die een leeftijd van 110 jaar of ouder bereiken.

Een reden om te zijn

Ikigai is het middelpunt van vier elementen. Passie, missie, beroep en roeping. Deze vier kun je – onder andere – vinden door antwoord te geven op de onderstaande vragen.

 • Waar houd je van?
 • Waar ben je goed in?
 • Wat heeft de wereld nodig?
 • Waarvoor kun je betaald worden?

Wanneer je ikigai duidelijk wordt, vind je volgens de Japanse leefwijze je reden om te zijn. Het geeft je inzicht en een leidraad bij het maken van keuzes. Volgens de logotherapie van Frankl is zingeving (of ikigai) zelfs dé oplossing voor tal van hedendaagse psychosociale en neurotische aandoeningen, waaronder angst en depressie.

Als je duidelijker hebt wat jouw ikigai is, is het vervolgens ook gemakkelijker om verdere stappen te zetten om jouw ikigai tot uiting te laten komen. Koppel het bijvoorbeeld aan een Buffet’s-list – niet te verwarren met een Bucket-list. Meer hierover volgt in de vervolg-blog ‘Product Owner of my life’.

Het klinkt allemaal prachtig; het eeuwige leven, zingeving, een reden om te zijn… Maar waarom is het vinden van je eigen ikigai zo belangrijk in jouw werkomgeving? Volgens mij omdat als je niet weet wie je bent, je ook niet weet of je het type manager, Scrum Master, CEO, Product Owner, of zelfs schoonmaker bent die er gevraagd wordt in een organisatie. Ik zou zelfs nog een stapje verder willen gaan. Als je niet jezelf kunt zijn, geen authentiek leiderschap kunt brengen, dan word je als team of organisatie nooit optimaal succesvol.

Ikigai in een Agile omgeving

Bij Agile transities besteden we veel aandacht aan wat het vraagt van de organisatiecultuur om op deze manier te kunnen werken. Maar een organisatiecultuur wordt gemaakt door teams en individuen. Het ontstaat vanuit de intrinsieke waarden en normen van je medewerkers. Ook de rollen in bijvoorbeeld het Scrum framework en de eigenschappen van managers in een Agile omgeving, vragen om specifiek leiderschap. Niet voor iedereen sluit dit aan bij hun ikigai. Weten wat je wel (en niet!) wilt en kunt, is belangrijk om optimaal te kunnen presteren, als individu, in een team en in een organisatie.

Typen leiderschap

Elke rol binnen een organisatie – Agile of niet – vraagt om leiderschap. Waar topmanagers moeten kunnen inspireren en visie ontwikkelen, vraagt het middelmanagement vaak meer op het gebied van “servant leadership”. Maar ook medewerkers zonder managementtaken hebben persoonlijk leiderschap nodig. Medewerkers die beschikken over persoonlijk leiderschap,  hebben minder sturing nodig en kunnen collega’s richting geven.

Het belang van leiderschap op alle niveaus is groot. Voor veel mensen is leiderschap echter niet per se een natuurlijke eigenschap. Het is iets wat je moet ontwikkelen, of zelfs hard voor moet werken. Als je weet wat je ikigai is, is het gemakkelijker om te kijken welk type leiderschap je ligt. En als je werk doet dat bij je past, hoef je voor je gevoel nooit meer te werken! (Confucius red.)

Iedere rol binnen een team vraagt om effectief leiderschap. Alleen dan kun je als team excelleren en uitgroeien tot een “high performing team”.

Hoe persoonlijk leiderschap en de “stances” die je daarbij kunt aannemen je helpen om Product, People of Innovation Mastery te kunnen ontwikkelen, wordt uitgelegd in de vervolg-blog “Persoonlijk Leiderschap Competentie Framework”.

High performing teams ontleed

Ruysdael beschrijft zeven principes die van toepassing zijn op high performing teams.

 • Diepere samenwerking leidt tot betere teamprestatie;
 • Het beste wordt uit mensen gehaald wanneer zij zichzelf kunnen zijn;
 • Individuele flow leidt tot teamflow en een open team;
 • De ontwikkeling van wederzijds afhankelijke teamleden;
 • Werk aan naar generatieve samenwerking;
 • Streven naar authentiek leiderschap;
 • Bereik een “next level of performance” door alle vijf kenmerken van een high performance team aandacht te geven. (NB de vijf kenmerken zijn: gedeelde visie en aanpak, continue leren en verbeteren, streven naar concrete resultaten, omgevingsbewustzijn en generatieve samenwerking.)

Zeker drie van de zeven principes zijn op het individu gericht. Maar ook de andere principes hebben alleen kans van slagen als er een zekere mate van – in ieder geval – persoonlijk leiderschap is.

Herken jij dit? Werk je samen met een collega die iedere morgen met een donderwolkje boven zijn hoofd op het werk verschijnt? Wat doet dat met de teamdynamiek? Heb je wel eens een manager meegemaakt die vast bleef houden aan een bepaald type leiderschap? Eentje die niet (langer) verenigbaar was met de organisatiecultuur en daardoor zorgde voor een hoop frustratie en vertraging? Of heb je zelf wel eens het gevoel gehad dat je niet geschikt was voor een bepaalde taak of opdracht, omdat het te ver bij jouw kernwaarde vandaan lag?

Ieder team en iedere organisatie groeit, kan zelfs excelleren, wanneer haar mensen ’s morgens vol vuur hun bed uitstappen omdat ze hun ikigai mogen vervullen. Maar bovenal, gun het jezelf om met jouw ikigai aan de slag te gaan!

In de 1-daagse training ‘Ikigai for Business’; stellen we aan de hand van jouw ikigai een roadmap op. Door handvatten v oor regelmatige (zelf)reflectie aan te bieden ontstaat een dynamische training die jou helpt om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen en regelmatig te evalueren. De training is ook geschikt voor medewerkers, leiders en managers van een organisatie in transitie (in-house). Door continu de link te leggen naar de huidige werkzaamheden en de organisatiecultuur, wordt inzichtelijk waar eenieder het beste tot zijn of haar recht komt en welke stappen er wellicht nog nodig zijn om ikigai te bereiken. Meer weten? Neem dan contact op met Astrid Karsten – a.karsten@prowareness.nl

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*