Scrum geeft er de voorkeur aan om niet te schatten in uren, maar te schatten in punten. Waarom zou je zeggen? Uiteindelijk komt het toch op hetzelfde neer? Je wilt toch weten wat het kost en wanneer het klaar is? Dan moet je toch weten hoeveel tijd het kost? Uren dus. Of niet?

Het zit toch net iets anders. Wij mensen zijn heel slecht in het schatten in uren. Tijd is een absolute eenheid en mensen zijn niet zo goed in het inschatten van absolute eenheden. Als voorbeeld, wij kunnen heel slecht inschatten hoeveel een auto weegt en hoeveel een scooter weegt in kilo’s. Of een ander voorbeeld: als wij twee torens zien, dan zien wij in een oogopslag dat de ene toren twee keer zo hoog is als de andere. Maar hoe hoog elke toren nu precies is in meters, dat kunnen wij heel slecht inschatten. In andere woorden: absoluut schatten kunnen wij slecht, maar relatief inschatten kunnen we weer wel goed.

Daarnaast is het vervelende aan uren dat ze ook nog gebruikt kunnen worden als eenheid van tijd en heel makkelijk tot misleidende berekeningen kan leiden. Het is heel simpel, 40 uur aan werk zorgt er voor dat een team van 5 personen in een dag klaar is, toch? Of niet? Verzetten wij wel 8 uur werk in een werkdag, of toch minder? Wij zijn vaak veel te optimistisch en houden geen rekening met verstoringen, afhankelijkheden, onzekerheden etc. Bovendien schatten we vanuit ons eigen perspectief en vergeten dan vaak het werk van anderen dat ook nog nodig is.

Kortom, het schatten in uren is een belangrijke bron van fouten. Zowel omdat het een absolute maat is als dat we veel te optimistisch schatten. Schatten doe je liever in de vorm van gereed resultaat. Punten helpen daarbij. Je krijgt daarmee een relatieve maat voor omvang, op basis waarvan je prestaties in het verleden (inspanning én doorlooptijd) kunt gebruiken als voorspelling naar de toekomst.

Bij het meten en schatten in punten hebben we een werkwijze die eenheden van relatieve grootte en doorlooptijd in tijd uit elkaar haalt. De punten gelden dan voor de eenheden van grootte en de doorlooptijd leiden we af door de hoeveelheid punten te delen door het aantal punten per sprint, met een marge naar keuze!

Hoe werkt dat dan, met die punten?  Schatten doet een Scrum team gezamenlijk. De meeste Scrum teams gebruiken daarvoor een schaal waarbij de afstand tussen de getallen toeneemt (0, ½, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 20, 40, 100, etc). Hierdoor zit de onzekerheid in de getallen verankerd. En hogere getallen zijn afgerond naar grote getallen omdat je de perceptie van nauwkeurigheid wilt vermijden als je het over grote zaken hebt. In andere woorden het verschil tussen 1 en 2, is relevant, terwijl het verschil tussen 100 en 101 er eigenlijk niet toe doet. Voor alles wat je in moet schatten zit wel een getal in deze reeks die het meest waarschijnlijk is.

Om het nog iets duidelijker te maken: een oefening. Stel we willen fruit wegen. We geven een aardbei 1 punt, een appel 5 punten en een watermeloen 40 punten. Op die schaal kunnen we elk soort fruit indelen. Probeer het maar. Een druif: een ½, een mandarijn: een 3. Probeer het zelf ook maar. Geen idee hoeveel het exact weegt en toch kunnen we het heel makkelijk indelen.

Zo werk dat met Scrum teams dus ook. Afspraken maken over wat bijvoorbeeld 1 punt, 5 punten en 20 punten zijn en met behulp daarvan alles inschatten. En je leert heel snel het aantal punten dat een Scrum team per Sprint af kan maken. Daarmee kun je perfecte prognoses maken langs de trendlijnen.

Een bijkomend voordeel van punten is dat het makkelijker omgaat met fluctuaties in het team. Teams worden namelijk beter in de tijd. Dat komt doordat ze ingespeeld raken én bezig zijn alle belemmeringen weg te werken. Zodoende gaan ze steeds meer punten per Sprint afmaken. Daar kun je prima mee omgaan.

Als je schat in uren, dan is dat lastig, of je zou telkens alles weer opnieuw moeten inschatten. Het communiceert namelijk heel lastig dat je op een dag van 8 uur voor 6 uur werk afrond. Tenminste deze week. Vorige week deden wen namelijk 5,5 uur werk per dag. Dat maakt het wel heel erg ingewikkeld.

Schatten in relatieve punten dus. Probeer het maar, een game als planningpoker kan daar bij helpen!

Door: Rini van Solingen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*