De eerste vraag die wordt gesteld bij een introductie op Agile en/of Scrum is logischerwijs: “Wat is Agile”? Toch is dit níet de vraag. De vraag is, wáarom Agile?

Agile is een werkwijze, een middel, een tool om het anders te doen. Agile draait om transparantie, feedback, continue verbetering en communicatie. Agile betekent ‘behendig’ en zegt misschien iets over de wendbaarheid van een organisatie die het toepast. Agile is simpel – het bestaat uit 4 kernregels – en is tegelijkertijd een organisatiewijze die allesomvattend is, van cultuur tot techniek. Kortom, Agile omschrijven als een ‘wat’ is complexer dan het lijkt.

Waarom
De vraag waarom je Agile zou willen toepassen is op veel meer manieren te beantwoorden en staat bovendien veel dichter op de vraagsteller. Waarom zou je op een andere manier willen werken, is een vraag die door een medewerker klantenservice anders beantwoord wordt, dan door de CEO. Waar het de medewerker klantenservice misschien om gaat om meer het eigen werk te kunnen bepalen en meer verbinding te voelen met de doelstellingen van het bedrijf, zou de Manager Operations graag op een andere manier willen werken om sneller in te kunnen spelen op veranderende omstandigheden. De Chief Financial Operations wil graag beter om kunnen gaan met budgetten, de Product Owner Innovations wil zo snel mogelijk met een werkzaam product naar de markt. Deze – en meer – antwoorden kun je geven op de vraag “Waarom Agile?” – Agile biedt op al deze wensen een mogelijke oplossing.

Agile heeft binnen een organisatie implicaties op alle lagen. Het vraagt iets van een bedrijfscultuur, van gedrag van mensen, het vraagt iets op technisch en facilitair niveau. Het vraagt iets van huidige structuren en kan voor velen als totale chaos, zo niet gevaar, voorkomen. Toch valt dat alles in het niet als de “Why”-vraag leidend is.

Waarom zou je de werkwijze willen veranderen? Als het antwoord op die vraag helder is, het doel duidelijk, is Agile vaak – maar ook niet altijd – een prachtige manier om daar te komen.

“Being Agile” is nooit het doel op zich. Stel je zelf dus vooral de vraag… Waarom!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*